Skip to content

Křemelina

Co to je křemelina ?

Křemelina je bílý neupravený prášek, čistá křemelina je primárně složená z amorfního (nekrystalického) oxidu křemičitého (SiO2), kterého se v některých druzích křemeliny nachází až 94%.V angličtině ji najdete pod názvem „Diatomic Earth“, diatomická zemina, také se jí říká fosilní mouka, protože je to ve skutečnosti fytoplanktonový prášek z minerálů oxidu křemičitého a její vznik se datuje od doby dinosaurů.

Diatomický znamená „plný diatomit“, což jsou jednovláknové, duté, trubkovité strukturované organismy řas uzavřeny v exoskeletonu křemíku.  Po kyslíku a uhlíku je oxid křemičitý nejdůležitější složkou v přírodě a v lidském těle. Narodili jsme se všichni s množstvím oxidu křemičitého v našem těle a potřebujeme ho neustále během celého života, dokud nezemřeme. Po dlouhých letech výzkumů a bádání se zjistilo,  že oxid křemičitý je pro udržení zdraví člověka nezbytný, ale zároveň je i klíčovým faktorem pro krásu, protože dokáže udržet pokožku krásnou, pružnou a zdravou. Podporuje také výrazně růst a udržení krásných a pevných vlasů a nehtů, čehož využívá farmaceutický i kosmetický průmysl.

Je křemelina „zapomenutou“ živinou ? Je její vliv na naše zdraví opravdu tak mimořádný ?

V roce 1939 nositel Nobelovy ceny za chemii profesor Adolf Butenant prokázal, že existence člověka není možná bez přítomnosti oxidu křemičitého.  Na základě výzkumu, který se uskutečnil na Columbia College v roce 1972 se ukázalo, že oxid křemičitý je životně důležitá živina, kterou by měl člověk přijímat ve stravě, nejlépe neustále.

Oxid křemičitý hraje obrovskou roli při mnoha tělesných funkcích a má přímý vztah s absorpcí minerálů, zejména vápníku. Typické lidské tělo má zhruba sedm gramů oxidu křemičitého, což je hodnota, která výrazně přesahuje hodnoty jiných důležitých minerálů, například železa. Železo a oxid křemičitý jsou nezbytné pro lidské tělo, což znamená, že jsou nezbytné pro metabolickou činnost, která je základem existence všech živých organismů, tedy nejen člověka. Oba prvky by měly být poskytovány tělu nepřetržitě.

Jak působí křemelina na lidský organismus ?

  • Absorbuje – Křemelina má tvar válečků plných malých otvorů. Tyto válečky mají silný negativní náboj a jak se tyto miliony malých válečků pohybují skrze žaludek a trávicí trakt, jako magnet přitahují a absorbují bakterie, houby, prvoky, viry, pesticidy a zbytky jiných chemických látek, E-Coli a těžké kovy. Tyto toxiny jsou chyceny a vyplaveny ven z těla. Kromě toho jsou i větší paraziti, kteří mohou žít v trávicím ústrojí poškozeni křemelinou a později vyloučeni z organizmu. Všechny tyto aktivity vedou k mnohem zdravějšímu tělu. Mnoho konzumentů říká, že se prostě cítí lépe.

kremelina 3

kremelina 6

  • Čistí – Křemelina je velmi tvrdá. Na stupnici tvrdosti, kde je diamant na stupni 9, křemelina je na stupni 7. To je velmi důležité, protože jak tyto miliony drobných, tvrdých a ostrých válců křemeliny prochází tenkým a tlustým střevem,  dokonale čistí jejich stěny. Po pouhých několika měsících užívání křemeliny, už není stěna střeva potažená hlenem a v něm usazenými plísněmi. Pravidelné pohyby střev (to je nejčastější, co zmiňují uživatelé křemeliny) jsou známkou zdravého střeva a pouze zdravé střevo je zárukou zdraví. Přes znečištěné střevo se mnoho živin a potřebných látek do těla vůbec nevstřebá.
  • Vyživuje – Křemelina obsahuje také další, přirozeně se vyskytující minerály, které jsou pro naše tělo velmi důležité. Zatímco oxid křemičitý je primárním minerálem, křemelina obsahuje také vápník, hořčík, sodík, draslík, měď, zinek, železo, fosfor, selen, mangan, bór a chrom.

Při nákupu musíme pouze odlišit křemelinu, kterou používáme v nejrůznějších oblastech života a křemelinu, kterou můžeme užívat jako doplněk stravy.

Křemelina určena k lidské spotřebě je v nejvyšší možné kvalitě a čistotě oproti křemelině pro zvířata!  Křemelina určená zvířatům, není vhodná k lidské konzumaci! Další rozdíl je v ceně, protože náročnost kvality křemeliny pro lidskou konzumaci  ji činí dražší.

Jak křemelinu užívat ?

Ideální je křemelinu užívat na lačno, nejlépe ráno, ale pokud to někomu nevyhovuje, může kdykoliv během dne nebo večer.

* Dospělí: 1 až 2 odměrky denně (stačí 1 polévková lžíce )

* Děti: 1/2  pol. lžíce denně

Dané množství křemeliny rozmícháme ve studené nebo vlažné vodě, džusu, šťávě – zamícháme a vypijeme. Můžete si dávku rozdělit i do dvou a užívat 2x během dne. Křemelinu můžete přidat do smoothie nebo ji smícháte se syrovátkou, sušeným kokosovým nápojem, nebo jinak, jak vám bude vyhovovat.

Benefity užívání křemeliny – nekonečno …

Základní schopností křemeliny je přirozená detoxikace organismu a eliminace toxinů zejména z kůže, ledvin, plic a střeva. Výsledkem je zlepšení zdraví na všech úrovních, zlepšení stavu kůže, vlasů, nehtů, zubů a dásní a zlepšení stavu celého kosterního a kloubního aparátu.

kremelina 1

Vedlejší účinky  jsou tak vysoce pozitivní, že se to vašemu lékaři vůbec nemusí líbit !

Jmenuji jen některé :

zlepšení stavu při kardiovaskulárních onemocněních, autoimunitních onemocněních, alergiích, chronické únavě, zácpě, diabetu, fibromyalgii, migrénách, hormonální dysbalanci, při průjmech, zánětech, neurologických onemocněních všeho druhu, při onemocněních trávicího traktu, při obezitě a mnoha a mnoha dalších.

Jak dlouho křemelinu užívat ?

Pokud křemelinu berete poprvé, začněte s menším množstvím (1 polévková lžíce denně) a postupně zvyšujte. Dbejte na dostatečný příjem tekutin, tedy čisté vody. Pokud to je možné, pokuste se omezit minerálky a sycené nápoje na minimum.

Může se vyskytnout krátkodobě zácpa, pokud se tak stane, snižte na pár dní množství křemeliny, zvyšte příjem tekutin a pokračujte.  Křemelinu můžete brát i dlouhodobě 1 pol. lžíci denně pro doplnění minerálů, podporu imunity, trvalou očistu střev. Sami budete pravděpodobně cítit, kdy si uděláte v užívání křemeliny pauzu.

Křemelina má také obrovské využití v domácnosti, v zahradě i na farmě.

Přeji vám plné zdraví

Viki

kremelina